I en ny kanal ved Trælastholmen i Københavns Nordhavn har By & Havn taget hul på et af Danmarks største storskala forsøgsprojekter med ålegræs. Inden længe bliver kanalen fyldt med ålegræs, der er hentet fra havbunden øst for Trekroner Fortet i Københavns Havn, hvor arbejdet med at anlægge Lynetteholms Fase 2 sættes i gang omkring oktober 2023.
Flytningen af ålegræs er et højest usædvanligt forsøg, som By & Havn udfører sammen med WSP og HedeDanmark. Formålet er at sikre og oplagre det ålegræs, som ellers ville være gået til i forbindelse med anlægget af Lynetteholm, så det senere kan plantes ud på nye områder.
Hvis forsøget lykkes, er det vurderingen, at det i fremtiden vil kunne gøre det betydeligt lettere at udbrede ålegræs til andre områder i landet, hvor der eksempelvis skal etableres en ny strand, nedgraves en gasledning eller opføres en tunnel under vandet.
I disse tilfælde får ålegræsset det svært, og her vil en lokal ålegræstransplantation gøre en forskel. Mere ålegræs forbedrer nemlig vandkvalitet og udgør samtidig et vigtigt levested for mange dyr, mikro- og makroalger, der også bidrager til at bringe havmiljøet tilbage i balance.
Med forsøget vil WSP afprøve en ny metode, hvor ålegræsstiklinger udplantes på kokosmåtter under vandet, for at se, om det så er muligt at flytte hele måtter til et andet sted, uden at ålegræsset går til. Indtil nu har udplantning af ålegræs foregået ved enkeltskud, hvilket er ekstremt tids- og ressourcekrævende.
Måtterne vil gøre det meget lettere i fremtiden at genplante ålegræs ved de danske kyster.
– Hvis det her projekt bliver en succes, kan vi fremover lave ålegræstransplantationer i storskala, så det bliver muligt at genoprette habitater og forbedre vandkvaliteten i betydeligt højere grad end tidligere, siger Lars Brammer Nejrup, projektleder og maritim-ekspert ved WSP.
Til gavn for vandkvaliteten
I forbindelse med anlæggelsen af Lynetteholm har By & Havn forpligtet sig til at udplante dobbelt så meget ålegræs, som der fjernes.
– Jeg håber forsøget bliver en succes, så vandkvaliteten kan få et skub i den rigtige retning – ikke bare i København, men i hele Danmark, siger adm. direktør i By & Havn, Anne Skovbro, der følger forsøget med stor interesse.
En helt ny løsning på et velkendt problem.
Hvis forsøget går som eksperterne håber og forventer, vil den nye kanal ved Trælastholmen snart bugne med ålegræs. Efterfølgende vil man så på sigt fjerne enkelte kokosmåtter med ålegræs og flytte dem til nye udplantningsområder.
I løbet af kort tid forventes det, at det resterende ålegræs i kanalen vil sprede sig igen, så der løbende vil være mulighed for at hente nye forsyninger af det gavnlige undervandsgræs. På den måde vil man have fundet en helt ny løsning på et velkendt problem.
Hos HedeDanmark er direktør Claus Lorenzen begejstret for at kunne bidrage til et bedre havmiljø.
– Det er et kæmpe problem, at ålegræsset forsvinder flere og flere steder, siger han.